+38543 622 092

Završena energetska obnova Dječjeg vrtića Bjelovar

Završena energetska obnova Dječjeg vrtića Bjelovar

Završena energetska obnova Dječjeg vrtića Bjelovar

Projekt energetske obnove Dječjeg vrtića Bjelovar, koji je provođen na objektu u Ulici Alojzija Stepinca, priveden je kraju. Sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te dijelom iz gradskoga proračuna, a ukupna vrijednost mu je oko 3.700.000 kuna.

Promjena stolarije, toplinska izolacija vanjskog zida, poboljšanje toplinske zaštite ovojnice kroz rekonstrukciju krova iznad grijanog prostora, samo su neki od izvršenih radova, a očekivana ušteda iznosi oko 70 %, rečeno je na konferenciji za novinare u srijedu, 14. veljače 2018., na kojoj su prisustvovali zamjenica gradonačelnika Valna Bastijančić Erjavec, ravnateljica Dječjeg vrtića Bjelovar Anna Lauš, voditeljica projekta Andrea Posarić, predstavnica Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja Amalija Šimunković te Predrag Čuljak i Goran Misir, predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

  • Nakon objekta u Stepinčevoj ulici, uskoro će na red za energetsku obnovu doći i matična zgrada Dječjeg vrtića Bjelovar na Trgu A. G. Matoša. Projekt je vrijedan 3.156.740,65 kuna, a Europski fond za regionalni razvoj odobrio je 1.495.209,86 kuna. Cilj Grada Bjelovara je osigurati što bolje uvjete u radu naših vrtića, ali i osnovnih škola kojima smo osnivači i među kojima planiramo prijaviti neke objekte, rekla je zamjenica gradonačelnika i dodala kako je i za 2. osnovno školu dobiveno zeleno svjetlo.

Voditeljica projekta Andrea Posarić zahvalila je svim članovima projektnog tima, bez čije pomoći ne bi bilo ni tog projekta, te ljudima koji su vršili nadzor projekta.

  • Nakon završene energetske obnove, proveden je energetski pregled objekta te je izrađen novi energetski certifikat kojim je potvrđeno da je objekt s dosadašnjeg razreda D pripao razredu B. S obzirom da je energetska obnova završila još u listopadu prošle godine, prema dosadašnjim računima vidljivo je da potrošnja plina manja za 66%, rekla je Andrea Posarić.

Zadovoljstvo i zahvalu nije skrivala ni ravnateljica Dječjeg vrtića Bjelovara Anna Lauš.

  • Ovim projektom podignuta je kvaliteta boravka djece u vrtiću. Osim samog izgleda zgrade velika je razlika u toplini prostora, a naučili smo gospodariti zgradom na novi, učinkovitiji način, riječi su ravnateljice vrtića.

Uime Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost okupljenima se obratio Predrag Čuljak.

  • Od osnutka Fonda zadaća mu je energetska obnova zgrada, a pojavom europskih sredstava pojačali smo njihov intenzitet. Energetska obnove te nisko energetska gradnje sve više postaju standard, što je jedan od razloga zašto Fond nastoji pomoći lokalnoj i regionalnoj samoupravi, rekao je Predrag Čuljak te dodao kako je obnova bjelovarskog vrtića jedini projekt prijavljen na taj natječaj čiji je proračun u potpunosti usvojen.

Amalija Šimunković, stručna savjetnica u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja čestitala je članovima projektnog tima te je objasnila da od ukupno 33 energetske obnove koje su išle tim projektom, čak tri su na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

Nakon konferencije sudionici su obišli obnovljenu zgradu vrtića kako bi se uvjerili u sve što se napravilo, kao i u činjenicu da djeca sada borave u puno ljepšem, ugodnijem i toplijem prostoru. Ušteđeni novac, rekla je tom prilikom ravnateljica Anna Lauš, bit će koristan za podizanje standarda u radu vrtića. Uskoro kreće i energetska obnova matične zgrade tog vrtića na Trgu A. G. Matoša, a vrijedno je spomenuti i da je samo prošli mjesec Grad Bjelovar za energetsku obnovu prijavio još šest odgojno – obrazovnih objekata ukupne vrijednosti od oko 10 milijuna kuna.