+38543 622 092

Uvodna konferencija projekta Energetska obnova Dječjeg vrtića “Bjelovar”

Uvodna konferencija projekta Energetska obnova Dječjeg vrtića “Bjelovar”

Uvodna konferencija projekta Energetska obnova Dječjeg vrtića “Bjelovar”

Ove godine, u objekt Dječjeg vrtića Bjelovar u Ulici Alojzija Stepinca, uložit će se 3 milijuna i 770 tisuća kuna čime će se poboljšati uvjeti boravka djece, ali i ostvariti brojne energetske uštede. Riječ je o ulaganju vezanom uz projekt Energetska obnova Dječjeg vrtića „Bjelovar“, prijavljen na natječaj 4c1.2. pilot projekt Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja, a koji se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Prijavitelj projekta je Grad Bjelovar.

Vezano uz to, u petak, 28. listopada 2016., održana je uvodna konferencija u velikoj vijećnici Grada Bjelovara na kojoj je, uz gradonačelnika Antuna Korušeca i njegove zamjenice Lidiju Novosel i Jasnu Višnjević, prisustvovao Danijel Žamboki, pomoćnik ministra graditeljstva i prostornoga uređenja sa suradnicama – Irenom Križ Šelendić, voditeljicom službe za energetsku učinkovitost i Ivanom Milan, voditeljicom Službe za programe i projekte Europske unije. Konferenciji su se odazvali i Predrag Čuljak, predstavnik Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ujedno i predstavnik Posredničkog tijela razine 2 i njegova suradnica Kristina Ćubela, ali i Anna Lauš, ravnateljica Dječjeg vrtića Bjelovar te Andrea Posarić, viša stručna suradnica za poduzetništvo, provedbu programa Europske unije i međunarodnu suradnju Grada Bjelovara, koja je ujedno i voditeljica projekta te je izradila projektnu prijavu.

Na početku konferencije prisutnima se obratio gradonačelnik Antun Korušec. Zahvalio je mjerodavnom Ministarstvu i Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na izvrsnoj suradnji te je iznio detalje vezane uz projekt, koji će trajati 18 mjeseci.

Ukupna vrijednost projekta je 3.770.129,25 kuna. Vrijednost prihvatljivih troškova je 3.322.984,98 kuna, a prihvatljivi troškovi financiraju se iz Europskog fonda za regionalni razvoj, i to 996.895,49 kuna prihvatljivih troškova, koje financira Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 1.094.097,76 kuna prihvatljivih troškova. Grad Bjelovar izdvaja 1.231.991,73 kuna prihvatljivih troškova, plus 447.144,27 kuna neprihvatljivih troškova, što je ukupno 1.679.136,00 kuna. Glavni elementi projekta odnose se na energetsku obnovu zgrade – poboljšanje toplinske zaštite ovojnice kroz rekonstrukciju krova iznad grijanog prostora, toplinsku izolaciju vanjskog zida i toplinsku izolaciju stropa prema negrijanom tavanu, strojarske i elektrotehničke mjere – ugradnja plinskog kondenzacijskog kotla, ugradnja solarnih toplinskih kolektora, ugradnja termostatskih radijatorskih ventila i zamjena unutarnje rasvjete, nadzor građenja, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon obnove. Nakon obnove planira se ostvariti smanjenje prosječne energije potrebne za grijanje, odnosno hlađenje u obnovljenoj zgradi javnog sektora za 186,18 kWh/m2, doprinos smanjenju potrošnje energije za 207.029,20 kWh/a, doprinos povećanju korištenja obnovljivih izvora energije, smanjenje emisije CO2 za 77,33% te prelazak iz D u B energetski razred nakon obnove, objasnio je gradonačelnik.

Upoznao je goste i sa zbrinjavanjem predškolske djece u gradu te je napomenuo kako Grad sufinancira smještaj za 986 djece u pet bjelovarskih vrtića te tri obrta za dadilje. Od toga je 466 djece smješteno u Dječjem vrtiću Bjelovar, a od tog broja ih je 196 u njihovom objektu u Ulici Alojzija Stepinca, koji i ide u obnovu.

Danijel Žamboki, pomoćnik ministra graditeljstva i prostornoga uređenja, istaknuo je kako se Hrvatska opredijelila za održivu gradnju i energetsku učinkovitost te da se u Ministarstvu nadaju kako će financiranje takvih projekata rezultirati jednim zamahom građevinskoga sektora. Čestitao je Gradu Bjelovaru na izvrsno napravljenom projektu, kojega je ocijenio najboljim koji su primili na tom natječaju.

Predrag Čuljak, predstavnik Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, napomenuo je kako se u Gradu osjeća pozitivan duh i želja da se projekt provede, a što je zasigurno dobro jer je riječ o trendu i imperativu koji nam osigurava svjetliju budućnost. Projekt Energetske obnove Dječjeg vrtića Bjelovar, kazao je, u konačnici će imati zadovoljnu djecu i djelatnike vrtića, a novac koji će se uštedjeti na taj način, moći će se uložiti u neke druge aktivnosti što će puno značiti i za kvalitetniji rad u toj ustanovi. Poželio je Gradu još puno dobrih projekata koji će uspjeti povući još više novca iz europskih fondova, a na raspolaganju je, kaže, 20 milijuna eura do 2020. godine.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Bjelovar Anna Lauš, na uvodnoj je konferenciji rekla kako je taj projekt trenutačno najznačajnije kapitalno ulaganje u vrtić te će znatno smanjiti režijske troškove i povećati kvalitetu boravka djece i djelatnika u tom objektu koji je izgrađen još 1977. godine. Zahvalila je Gradu Bjelovaru na angažmanu na projektu i činjenici da redovito osluškuje i razumije potrebe djece.

Tekst: Kristina Turković
Fotografije: Dubravka Dragičević